Monthly Archives

juli 2018

Aspergers syndrom Psykisk ohälsa Vardag

Överlevnadsguide: NPF och skolstart

skolstart

NPF och skolstart

Sommaren börjar sakta men säkert gå mot sitt slut. Sommarlovet är snart över och många barn/ungdomar och föräldrar har ångest. Det är nog inte så många barn som vill avsluta sommarlovet och återgå till skolbänken. Dock är det oftast sjuhundra gånger värre för barn med NPF-diagnos. Många förknippar skolan med utanförskap och mobbning. Krav man inte kan nå upp till, för att man inte fungerar som man ”ska”. Stress, press och ångest.

Jag var ett av de barnen

Jag var ett av de barnen. Ett av de barnen som visste att jag skulle vara tvungen att gå in på uppropet helt själv. Ett av de barnen som visste att jag inte skulle ha några kompisar. Ett av de barnen som skulle få höra fula ord om mig, när jag gick i korridoren. Ett av de barnen som inte ville gå in i matsalen och slutade äta i skolan, för att jag visste att jag inte skulle ha någon att sitta bredvid. Ett av de barnen som fick höra av lärare att jag aldrig skulle bli något för jag var korkad. Ett av de barnen som började skada sig själv för att det gjorde så förbannat ont i själen att gå till skolan. Ett av de barnen som ville avsluta sitt liv som 14 åring för att jag kände att jag inte passade in.

Desperata föräldrar

När jag föreläser får jag ofta frågor från desperata föräldrar. Dom vill göra allt för sina barn men de vet inte vad dom ska göra för de upplever att skolan inte förstår och att de inte fått rätt hjälp. Jag får höra berättelser om barn med NPF-diagnoser som slutar skolan i 7-8:an utan hemundervisning. Jag tycker att det här är lite underligt eftersom vi har skolplikt i Sverige och politikerna säger att alla barn ska klara skolan efter sina egna förutsättningar. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina tips för hur du som är NPF-förälder kan hjälpa ditt barn att få en så bra skolgång som möjligt. Ni kan läsa om min skolgång här.

Överlevnadsguide: NPF och skolstart

1. Ge dig aldrig!

Tjata, tja, tja! Ditt barn har inte blivit gammal nog att kunna övertala rektorer, lärare och BUP själv så du måste hjälpa hen med det. Du kommer troligen bli den där jobbiga föräldern men strunta i det. Du känner ditt barn bäst och vet vad ditt barn behöver för stöd. Tyvärr kan det ta lång tid att få rätt stöd men det finns att få så ge dig aldrig!

2. Lyssna på barnet!

Vad känner och vill barnet? Barn är ofta duktiga på att berätta vad dom vill/känner om någon frågar dom. Prata ALDRIG över huvudet på ditt barn utan att hen fått chansen att själva förklara på sitt sätt.

3. Ha en tydlig plan med ditt barn.

Vad har du för förväntningar på ditt barn? Hur ska ni nå dit tillsammans? Ha en tydlig plan som ni går igenom ofta.

4. Belöna barnet när hen förtjänar det.

Skolan kan vara sjukt jobbig och ibland vill nog både barn och föräldrar ge upp. Ha då delmål och belöna och peppa barnet när hen klarar dom. Det behöver inte vara en svindyr mobiltelefon utan får du godkänt i de här provet så åker vi hela familjen på äventyrsbad eller något annat roligt som barnet vill göra som inte hör till vardagen.

5. Prata med andra föräldrar/ elever och förklara vad diagnosen innebär och vad ditt barn har för svårigheter.

Det blir mycket enklare för andra att bemöta ditt barn om de vet vad ditt barn har för svårigheter och vad det kan behöva för stöd. Tex kan lärarna läsa Malin Roca Ahlgrens böcker för hela klassen och på så sätt öka förståelsen. Läs om hennes böcker här och här!

6. Be klasskompisarnas föräldrar att prata med ER och INTE med andra föräldrar.

Det kommer troligen uppstå situationer där andra föräldrar kommer undra och tycka saker. Öppen kommunikation är viktig och det är bara ni som kan hjälpa ert barn att lösa situationer som kan uppstå på bästa sätt.

7. Slit inte ihjäl er!

Många har höga krav på sina barn. De måste klara grundskolan annars är livet förstört! Livet är aldrig förstört för att man inte fick fullständiga betyg. Det är aldrig försent att läsa upp betygen senare när man vilat upp sig lite. Det viktigaste är att man gör sitt bästa så får man lösa resten sen.

8. Ta vara på ditt barn styrkor.

Diagnoser för inte bara med sig svagheter utan även styrkor. Om ditt barn är van att höra att hen är dåligt på något och känner sig värdelös se då till att påminn om de bra sakerna. Tex när ni spelar memory så kan du säga ”Vilken styrka du har tack varje din Asperger. Jag önskar att jag också kunde minnas och se detaljer som du gör!”

9. Ta emot det stöd som finns.

Många föräldrar vill klara sig själva och ta hand om sina barn själva. Men det sliter mindre på er och era barn om ni tar vara på det stöd som finns att få från tex BUP, LSS, habilitering osv…

10. Glöm inte bort er själva som föräldrar eller syskon.

Det är slitsamt att vara NPF-förälder och det sliter oftast mer på relationen när man som föräldrar hela tiden måste slåss för sitt barns bästa. Så glöm inte bort er själva, för vem ska ta hand om ert barn när ni ligger som en blöt pöl på marken? Unna er egentid och vila upp er. Ni får inte heller glömma bort syskonen. Prata om hur dom upplever situationen och hur det kan vara att ha ett syskon med svårigheter. Ge även dom egentid.

Vardag

Efter njursten kommer…

Efter njursten kommer…

Jag har kissat typ 700 gånger i dag. Det svider och det känns på riktigt som att jag kissar glas. Efter njursten kommer urinvägsinfektion. Så typiskt. Eftersom jag missade vårdcentralens telefontid så testade jag Kry för första gången. Efter 50 min ringde en läkare och efter fem minuters samtal så låg ett recept på antibiotika på apoteket. Det kan inte bli smidigare!

Efter njursten kommer...

Aspergers syndrom Psykisk ohälsa

Det bästa och sämsta med Aspergers syndrom

Det bästa och sämsta med Aspergers syndrom

I går fick jag en fråga på Instagram om vad som är det bästa och sämsta med mina diagnoser. Jag tycker att det är en ganska svår fråga att svara på för det är ju något som ändrats efter tiden. Min Asperger diagnos har jag haft nästan halva mitt liv. Jag har lärt mig hantera jobbiga situationer och har inte samma svårigheter i dag som jag hade för 10 år sedan.

Fick börja om

I dag ser jag inte Aspergers syndrom som något dåligt. Jag säger att Aspergers är min superkraft och i dag är den det. Men jag vill poängtera att det inte alltid har varit så. Jag har lärt mig att förstå hur jag fungerar och samtidigt fått rätt stöd och hjälp. Då har jag vänt min fuktionsnedsättning till funktionsförbättring. Jag här nedan listar jag de bästa och sämsta egenskaperna som Asperger syndrom för med sig. Jag kommer göra ett liknande inlägg om min andra diagnos en annan dag.

Det bästa och sämsta med Aspergers syndrom

Bra saker med Aspergers syndrom:

– Att jag kan fokusera på ett sätt som ”vanliga” personer inte kan när jag vet vad jag ska göra.
– Att jag har ett driv som ”vanliga” personer inte har. Har jag bestämt mig för något så blir det så. Tex att nu ska jag gå ner i vikt och då gör jag det. Eller när jag efter tio år kom på att det var dags att ta körkort. När jag väl började var det klart på tre månader. (Läs om det äventyret här)
– Att jag har en förmåga att lägga märke till detaljer och har lätt att lära mig saker. När jag var 10 år så kollade jag på en lapp med alfabetet på teckenspråk i 1 timma. I dag 20 år senare kan jag det fortfarande utan att ha övat något.

Dåliga saker med Aspergers syndrom:

– Att jag tänker för mycket och har en förmåga att älta saker. Tex när jag skulle träffa en kompis och han inte hörde av sig på en vecka. Då snurrade tankarna i mitt huvud: ”Varför hör han inte av sig?” ”Vad har jag gjort för fel” ”Är det för att jag sa det där?” ”Vill han inte träffa mig mer?”….. Jävligt jobbigt att gå runt och tänka på det en hel vecka.
Medan han tänkte ”Vi ska ju ses om några dagar så jag behöver inte höra av mig, är det något så ringer hon”. Så här i efterhand kan man ju tycka att det var idiotiskt. Varför skulle han ens sluta umgås med mig efter 15 år helt utan anledning? Men när Asperger-hjärnan drar i gång så kan man inte stoppa den hur mycket man än vill.

– Att jag är för ärlig för mitt eget bästa så att jag i bland kan uppfattas som dryg eller elak. Dock föredrar jag ärliga personer än personer som inte säger vad dom tycker och tänker. På senare år har jag dock fått lära mig hur man kan säga saker på ett ärligt men snällare sätt;)

Har du Aspergers syndrom? Vad är det bästa och sämsta med din diagnos?

Vardag

Ny vecka nya äventyr

Ny vecka nya äventyr

Så var det måndag igen. Ny vecka nya äventyr. Henrik kommer hit i eftermiddag och som sagt kommer jag jobba i dag och morgon sen börjar vårt äventyr. Vi styr mot Småland sen får vi se vart resan fortsätter det hänger lite på vädret. Tanken är att det ska komma upp en ny video på YouTube kanal varje måndag men i dag kommer det inte komma någon video. Jag tänkte vlogga under hela vår resa och det kommer komma upp flera videos denna vecka dock är det oklart när. Så prenumerera på min kanal här så missar du inget! På bilderna nedan så ser ni mitt söndagsgodis, visst ser det gott ut?

Ny vecka nya äventyr

Vardag

Jag är sämst på att packa

Jag är sämst på att packa

Ännu en helg börjar gå mot sitt slut och jag är hemma i Karlstad igen. Fröken B fick stanna kvar i Hagfors för det är bättre att hon får njuta på altanen än att bli med till Småland. Vi åker ju som sagt på tisdag när jag har jobbat klart. Har börjat packa men också packa ur för jag har som vanligt med mig kläder för tre veckors resa. Jag är sämst på att packa. Synd att Baby inte är hemma hon är mycket bättre än mig på att packa. Hon lägger bara säg själv i resväskan sen är hon klar. Haha kanske skulle testa det;)

Jag är sämst på att packa