Här kommer mina tips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 14
Här hittar du del 1.
Här hittar du del 2.
Här hittar du del 3.
Här hittar du del 4.
Här hittar du del 5.
Här hittar du del 6.
Här hittar du del 7.
Här hittar du del 8.
Här hittar du del 9.
Här hittar du del 10.
Här hittar du del 11.
Här hittar du del 12.
Här hittar du del 13.
Vid världens ände- En bok om psykisk ohälsa efter trauma – Jessica Thåström
Borderline personlighetsstörning, en rockstjärnementalitet där känslor är uteslutande svarta eller vita.
Får du mat på bordet, tak över huvudet och lever i en medelklass-familj, har du enligt samhället ingen rätt att gnälla över att du mår dåligt. Hjärnan har ingenting med psykisk ohälsa att göra, det är bara dina tankar. Posttraumatisk stress, en diagnos veteraner har patent på. Stämmer detta?
Efter en stroke i tonåren, våldtäkt året därpå och boende i ett hem där psykisk ohälsa var vardag, beskriver författaren hur sista droppen kom. Hon ville inte längre vara en del av det destruktiva, orkade inte fortsätta i samma spår. Men att våga tillfriskna från psykisk ohälsa kräver mycket mod och hopp.
Psykisk ohälsa hos ensamkommande flyktingbarn – Ridha Al-Sudany
Detta är den första boken på svenska som ger en bred genomgång av psykisk ohälsa hos ensamkommande flyktingbarn. Bokens kombineras med praktiska såväl som teoretiska kunskaper inom psykologin och det sociala arbetet, samt författarens unika erfarenheter från flyktingskap och psykologivärlden.
Boken belyser ett antal områden som är speciellt betydelsefulla inom psykologiskt och socialt arbete. Författarens förhoppning är att boken skall fungera som ett stöd för de personer som möter det ensam kommande barnet i vardagen och i samarbets- och konsultationssituationer. De personer som kommer i kontakt och bemöter barnet finns inom många olika yrken och funktioner; socialtjänst, institutionspersonal, familjehemspersonal, skolpersonal, hälsovård, gode män, personer från ideella organisationer etc. Författarens erfarenhet säger att personer som möter eller arbetar med ensamkommande barn har för lite kunskaper om den specifika gruppen.
Konsten att fejka arabiska : en berättelse om autism- Linn Liman
”En del av mig dog. En annan del började äntligen, äntligen leva.”
I 32 år lever Lina Liman med autism utan att veta om det. Men att något är fel vet hon. Hon lär sig att fejka för att passa in, spela vanlig, ända tills det inte går längre.
Konsten att fejka arabiska är en berättelse om vanmakt och utanförskap, men också om hur Lina till sist hittade förklaringen som fick allt att falla på plats, och om hur en diagnos kan förändra livet i grunden.
Informationen om böckerna kommer från Bokus Tips på fler böcker kommer i ett annat inlägg. Vill du vara säker på att du inte missat något? Gilla bloggens facebooksida eller följ mig på Bloglovin.
1 Comment
Alice
12 september, 2017 at 09:50Tack för tipsen!