Glädjande siffror- Färre självmord i Värmland under 2016
Under veckan släppte Socialstyrelsen sin senaste statistik som visar att 1478 personer tog sitt liv i Sverige under 2016. Det är 76 personer mindre än förra året. Det går sakta men säkert åt rätt håll, men det är en lång bit kvar.
Även i Värmland har det minskat, förra året tog 33 Värmlänningar sitt liv, det är det lägsta sedan 1997. Det här visar hur viktigt (H)järnkolls och Suicide Zero’s arbete är. Vi får aldrig sluta prata om psykisk ohälsa och självmord.
Här kan ni höra när Marie blir intervjuvad av P4 Värmland och berättar mer om vad statistiken visade.
Joanna är speedwayfantasten från Hagfors som vid 16 års ålder fick diagnosen Aspergers syndrom. Men då var det redan för sent för då hade hon redan försökt att ta sitt liv för första gången. Sen väntade flera år med psykisk ohälsa, psykiatrisk slutenvård och åtta självmordsförsök.
I dag har hon hittat tillbaka till livet, flyttat till Karlstad. Utbildat sig till journalist och driver företaget Aspiepower media. Där hon åker runt över hela Sverige och föreläser. Hon delar med sig av sin historia för att hon vill öka öppenheten kring psykisk ohälsa. Men framförallt för att hon vill visa att en diagnos inte behöver vara ett hinder, utan kan vara en styrka om man får rätt stöd och hjälp. För det är hon ett levande bevis på.
5 Comments
MartinaOlsson
8 september, 2017 at 16:22sv; tack! 🙂
CAICAIS
8 september, 2017 at 16:38Verkligen så bra att sprida allt detta vidare!
jannice lindell
8 september, 2017 at 21:56Vad glad att jag just hittade hit!!! Jag misstänker att jag är bipolär, min sambo misstänker det också… Trodde inte det fanns olika grader fanns ja kom in hit!
Sen tror jag att deppigheterna som jag har kanske håller ihop de ibland också?!? Vad bra att du föreläser om just hur du har haft det. Många som inte vågar att berätta. Kram
Joanna Halvardsson
8 september, 2017 at 22:14Välkommen hit och hoppas att du kommer trivas! Jag visste inte heller att det fanns flera typer förän jag läste om Persbrandt i media, han har också typ 2. Tur att folk vågar berätta så vi kan öka öppenheten och kunskapen. Det finns flera sorter men typ 1 och två är vanligast. Kram
emelie
8 september, 2017 at 23:20till och med 1 är 1 för mycket. otroligt viktigt budskap att få spridit vidare, jag känner att jag blir lite rörd inom mig när folk vågar öppna sig och diskutera om ämnen som skapar så mycket drama.