Daily Archives

29 augusti, 2017

Vardag

Min nya kärlek!

Låt mig presentera min nya kärlek!

Jag skulle skjutsa mamma till bussen för hon skulle åka hem till Hagfors. Men på något vänster hamnade jag istället på Elgiganten. Jag skulle ju ha en Macbook Air, för jag hade de innan och tyckte att det funkade. Innerst inne ville jag ju såklart ha en Pro, för den är ju bäst för det jag gör. Eftersom jag jobbar mycket i photoshop, Indesign, Lightroom osv. Både i mitt företag men även på Eldiaglog.

Air eller Pro

När jag köpte min gamla dator så blev det en Air för att den var så mycket smidigare och jag reser mycket. Men det har ju hänt en del på de åren, så nu är Pro nästan lika smidig. Så efter mycket om och men så hade försäljaren och mamma övertalat mig om att köpa en Pro. Ja den är lite dyrare men jag kommer ha så mycket större nytta av den. Så låt mig presentera min nya kärlek MacBook Pro.

Glömde bort speedwayen

Nu ska jag berätta för er hur mycket jag tycker om min nya kärlek….
Pappa: ”Ser du på speedwayen?”
Jag: ”Visst fan! Det är speedway i dag!”
Typ så mycket gillar jag min nya dator;)

Min nya kärlek

Bipolär sjukdom typ 2 Psykisk ohälsa Vardag

Sömn och bipolär sjukdom

Rätt mängd sömn är viktig vid bipolär sjukdom

Jag har tidigare skrivit att jag har en aktivitetsklocka på mig, Garmin viofit 3. Jag har den av två anledningar.

1. Att bli motiverad att gå fler steg.

2. Att hålla koll på sömnen och se om jag är påväg in ett skov.

Behöver mer sömn än normen

Sömn är något som är väldigt viktigt när man har Bipolär sjukdom. När man googlar på hypomani så står det att ett av symtomen är minskat behov av sömn, att man är utvilad efter tre timmar. Fast man måste ju se helheten och hur mycket personen sover i vanliga fall, för alla människor är ju unika oavsett diagnos eller ej. De flesta sover 7-8 timmar. Jag behöver dock 10-12 timmars sömn för att känna mig utvilad så jag kommer oftast inte ner i 3 timmar under ett hypoman-skov. (Och tur är väl det)

Värre än depressionerna

Den senaste veckan har jag sovit 6 timmar/natt och det är ju en tydlig skillnad mot vad jag annars sover. Det här är det jag tycker är värst med att ha bipolär sjukdom. När man inte kan stänga av hjärnan, den bara kör på i 200 km i timmen. Hur mycket man än vill så kan jag man inte sova. Det går inte att komma till ro, man bara står och ser på hur väggen kommer närmare och närmare. Det här är nästan värre än depressionerna. Kanske känner jag så för för att jag är mer van att vara deprimerad.

Bollväst som hjälpmedel

I går var det än en gång omöjligt att sova. Tillslut gav jag upp. Psykolog A sa en gång att jag inte skulle ligga kvar om jag inte kan sova. Att  jag måste bryta mönstret. Så jag tog med mig täcket och la mig på soffan i stället. Sen kom jag på att jag har en bollväst. Jag har en förmåga att glömma bort att jag har den i garderoben men jag måste försöka bli bättre på att använda den. Hade den på mig i 10 min sen gick jag och la mig igen och lyckades somna. Så i natt blev det 8 timmars sömn på soffan. När jag vakna upp var jag astrött, men i det här fallet är det ju ett bra tecken att jag börjar bli trött.

Vad gör du när du inte kan sova?

sömn

Psykisk ohälsa

Böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 11

Här kommer mina tips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 11

Jag får ofta frågan om jag har något boktips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser. Så jag tänkte tips om några, vissa har jag läst andra inte. Detta inlägg har tidigare publicerats på min gamla blogg. Här kommer mina tips om böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 11

 

Här hittar du del 1.
Här hittar du del 2.
Här hittar du del 3.
Här hittar du del 4.
Här hittar du del 5.
Här hittar du del 6.
Här hittar du del 7.
Här hittar du del 8.
Här hittar du del 9.
Här hittar du del 10.

Böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 11

Handbok för psykon- Att leva med  ADHD och Bipolär sjukdom 

Är du för sjuk för att orka vara frisk, eller för frisk för att verka sjuk? Har du dessutom svårt att passa in i samhällets snäva ram för vad som anses normalt? Då är du troligen ett psyko. Grattis! Var fjärde svensk är i dag ett psyko, även om jag är beredd att argumentera för att detta gäller mer eller mindre alla. Att vara ett psyko är i många fall en tillgång, något du kan vända till din fördel. Men för att klara oss behöver alla vi psykon en handbok en handbok för psykon. Därför har jag skrivit denna bok. Den innehåller know-how för oss när det gäller lagar och regler på arbetsmarknaden, pepptalk för att funka i vardagen, inspirerande psykon som gjort skillnad, listor, tips och mycket annat. Vi psykon är viktiga och kreativa medborgare i det här samhället. Tillsammans kan vi förändra synen på oss och vad som är normalt.




Mellan äldreomsorg och psykiatri : om vård och bemötande av äldre med psykisk ohälsa 

En snäll mormor i blommig klänning och uppsatt hår som passar barnbarnen och bjuder på småkakor. Det är en inte helt ovanlig bild av hur äldre är och bör vara. Men vad händer när det visar sig att mormor har missbruksproblem? Eller när farfar inte vill leva längre? Äldre med psykisk ohälsa hamnar ofta mitt emellan äldreomsorgen och psykiatrin, och får därför inte den hjälp de behöver och har rätt till. Vilken roll spelar våra föreställningar och fördomar om äldre och psykiskt sjuka i detta? Och vad kan man göra för att förbättra vården och bemötandet av dessa personer? Den här boken riktar sig till dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den ger dig såväl kunskap som konkreta råd om förhållningssätt och bemötande av äldre med psykisk ohälsa. Författaren slår hål på myter om åldrande och psykisk sjukdom och illustrerar med många fallbeskrivningar. Du får också veta mer om de vanligaste psykiska ohälsotillstånden, till exempel depression, konfusion och missbruk.




Psykisk ohälsa hos äldre 

Häftet ger en träffsäker återgivning av de stereotypa bilder vi har av äldre respektive personer med psykiska funktionshinder. Bilder som inte går att kombinera och som låser fast vårt tänkande. Det är hög tid att vi gör något åt våra fördomar! Ett gott bemötande är grunden i all omsorg och vård, framförallt i möten med sköra och utsatta personer. Det förutsätter att alla personalgrupper får tillgång till kunskap, handledning, tid för reflektion och att man har genomtänkta arbetsmetoder. Tanken med häftet är att ni ska få inspiration att gå vidare på hemmaplan och fundera över hur just ni har det. För även om det fortfarande finns många brister och mycket som behöver göras så finns det också goda exempel och verksamheter som kan inspirera. Inte minst finns människor med egen erfarenhet av psykisk sjukdom eller ohälsa som kan bidra till att utveckla vården och omsorgen ytterligare. För ytterst handlar det om vår förmåga att lyssna, lära och samverka.

Informationen om böckerna kommer från Bokus Tips på fler böcker kommer i ett annat inlägg. Vill du vara säker på att du inte missat något? Gilla bloggens facebooksida eller följ mig på Bloglovin