Här kommer mina tips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 8
Jag får ofta frågan om jag har något boktips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser. Så jag tänkte tips om några, vissa har jag läst andra inte. Detta inlägg har tidigare publicerats på min gamla blogg.
Här kommer mina tips om böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 8.
Här hittar du del 1.
Här hittar du del 2.
Här hittar du del 3.
Här hittar du del 4.
Här hittar du del 5.
Här hittar du del 6.
Här hittar du del 7.
Aspergers syndrom och sedan?
Gunilla Gerland har på ett fåtal sidor lyckats få med det viktigaste som en ung människa med Aspergers syndrom behöver veta om sitt funktionshinder. Av största vikt är att såväl styrkor som svårigheter beskrivs. Boken tar också upp för unga människor näraliggande områden som parbildning, barn, arbete, boende och körkort. Gunilla Gerland ger konkreta och väl genomtänkta råd. Boken är i första hand skriven för ungdomar och unga vuxna som själva fått diagnosen Aspergers syndrom men såväl anhöriga som personal av alla kategorier har behållning av den, ja faktiskt alla som är intresserade av människor och människors villkor.
Det är bara att fråga
Barn och tonåringar är olika. Vissa är lite mer olika och kan ha svårt med sådant som att vara med andra i grupp eller att riktigt förstå hur andra ser på saker och hur de tänker. Vissa vill göra allting på sitt eget sätt och vissa är bara intresserade av en enda sak som uppfyller hela deras liv. Många som är speciella på detta sätt har Aspergers syndrom eller högfungerande autism. Gunilla Gerland som är vuxen nu fick veta att hon har Aspergers syndrom först för några år sedan. Hon har skrivit den här boken för alla de barn och tonåringar som har liknande svårigheter. Det är en viktig bok, faktiskt den enda i sitt slag. Den bör läsas av alla barn och ungdomar som fått veta att det är Aspergers syndrom eller högfungerande autism. Den kan också läsas av deras skolkamrater, släktingar och andra jämnåriga som de kommer i kontakt med. Även vuxna kan läsa boken så att de bättre kan förstå dem som har Aspergers syndrom.
Barn, ungdomar och vuxna med Asperger syndrom : normala, geniala, nördar?
Äntligen kommer en mycket efterlängtad bok! En bok om Asperger syndrom skriven av Christopher Gillberg som är – som Oliver Sacks påpekar – ”en av de kliniskt säkraste experterna inom området” och som arbetat med dessa patienter och frågeställningar i över tjugo år. Boken ger en grundlig inblick i detta spännande och fascinerande ämnesområde. Tillståndet är medfött och symptom finns i allmänhet från de första levnadsåren – trots detta missas ofta rätt diagnos och det kan skapa stora svårigheter för individen och omgivningen.
Informationen om böckerna kommer från Bokus Tips på fler böcker kommer i ett annat inlägg. Vill du vara säker på att du inte missat något? Gilla bloggens facebooksida eller följ mig på Bloglovin.
1 Comment
Frida G Svensson
17 augusti, 2017 at 11:08så himla bra inlägg Joanna! Så viktigt ämne.