Daily Archives

23 december, 2016

Vardag

Att bli utbränd av att handla

Godmiddag mina vänner!
Börja dagen med en lång sovmorgon sen åkte jag och mamma ner till Hagfors och handla, det var väldigt spännande. Lidl i Hagfors har byggt om sin butik och jag har hört så mycket gott om den, men jag har bara en sak att säga… Den som inredde denna butik har inte en NPF- diagnos!

Herregud va rörigt, skyltar som sticker upp i massa konstiga färger, och alldeles för mycket intryck.
Blev helt yr… Tur att jag har semester för blev helt slut i huvudet av att handla i butiken.

Många butikschefer tänker på att sina butiker måste vara  handikappanpassas (tror tom att den är lag på det?)
Men de tänker bara på rörelsehindrade/rullstolsbundna eller synskadade, tex har jag hört att Lidls nya butik har smart belysning så man enklare ska kunna läsa på prislappar osv. Men man glömmer oftast bort gruppen med Neuropsykiatriska diagnoser som har svårt med många intryck och röriga miljöer.

Tillexempel spelar många butiker julmusik så här i juletid, jättemysigt kan man ju tycka…
Men testa att gå på tex Drottninggatan i Karlstad och lyssna noga, då kommer du inse att flera olika butiker spelar olika julmusik. Tänk dig då hur det kan uppfattas av en person som har Aspergers syndrom/autism och är väldigt ljudkänslig och har en hjärna som suger i sig intryck. Det kan upplevas ganska obehagligt och jag vet flera personer med dessa diagnoser, som inte ens klarar av att gå och handla just pga av detta. Jag tycker fler butiker borde tänka över detta och inte glömma bort de funktionsnedsättningar som inte synas på utsidan.

Jag tycker att den här videon som Carina och Neo gjort om hur det kan vara för en person med autism att handla, är så himla bra:

Aspergers syndrom Bipolär sjukdom typ 2 Psykisk ohälsa Självskadebeteende Vardag

Fem månader utan självskadebeteende

I dag är det fem månader utan självskadebeteende

I dag är det fem månader utan självskadebeteende. Jag skriver om det mesta på den här bloggen men jag har lite svårt för att skriva om just självskadebeteende. Till störst del för att jag vet hur det gick till när jag skadade mig själv för första gången. Jag hade läst om en tjej i en Frida tidning som gjorde det. Det stod tydligt i reportaget att det inte hjälpte henne. Men som 13 åring förstod jag inte bättre så jag var tvungen att testa. För tänk om det skulle hjälpa mig.

Media borde tänka på vilket budskap de förmedlar

Det är bra att media uppmärksammar psykisk ohälsa. Men i bland borde de tänka över lite extra vilket budskap de vill förmedla med texten och hur barn/ungdomar kan uppfatta det dom läser. Jag vill inte riskera att trigga någon. Därför har jag undvikit att prata om just självskadebeteende. Det är ett ämne som många tycker att det är jobbigt att prata om. Nu tycker jag att det är dags att ändra på det.

Längsta rekordet på 15 år

För i dag är det fem månader sedan jag skadade mig själv, det är det längst rekordet på många år. Mitt självskadebeteende ser inte alls ut som det gjorde när jag var 13-15 år. Det är inte alls lika stort men det finns kvar och i bland när livet känns allmänt jobbigt så halkar jag dit igen. Jag vet fortfarande att det inte hjälper men det har liksom blivit som en drog som är svår att ta sig ur.

Är det okej att skada sig för att man har en diagnos?

Jag upplever att synen på mitt självskadebeteende har ändrats under årens lopp. Som barn ville BUP få mig att sluta och mina föräldrar låste till alla vassa föremål. Men ju äldre jag blivit så känns det som att psykiatrin accepterar det mer och mer. Framförallt efter att jag fick min Bipolär diagnos. Nu pratar dom som att det hör till diagnosen. Självskadebeteende är vanligt när man har Bipolär sjukdom och då är det tydligen helt okej att försätta. Fast det är just ett beteende som man borde få hjälp att bli av med.

Ingen frågade hur hon mådde

För några år sedan var jag med en kompis som också har Bipolär sjukdom till akuten för att hon skulle sys i hop. Jag minns hur chockad jag blev när INGEN frågade hur hon mådde eller om hon ville prata med någon, när hon kommer dit med sin uppskurna arm. Nej, man sydde bara ihop henne och sen skickades hon hem igen, de var väl ingen idé att slösa bort en läkartid på henne för hon skulle ju troligen skära upp armen igen snart.
Hur sjukt är det inte?

Fick tjata för att få terapi

Jag fick tjata i två år för att få KBT-terapi för mitt självskadebeteende, för psykiatrin tyckte inte att det var nödvändigt men tydligen var de det eftersom det nu inte är lika stort längre. Jag har fått strategier för hur jag ska agera när känslan att skada sig dyker upp igen.

Fem månader utan självskadebeteende – kan jag så kan du!

Nu är det fem månader utan självskadebeteende jag är stolt över mig själv.
Kan jag, så kan du!

Fem månader utan självskadebeteende

Joanna 15 år, svart och svår

Psykisk ohälsa Vardag

Lucka 23: Tipsa om en bok som handlar om Bipolär sjukdom


Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva- AnnHeberlein. När jag började misstänka att jag hade Bipolär sjukdom så började jag kolla på Ann´s serie Mina två liv.
Och jag köpte även hem hennes bok men jag orkade inte läsa den just då men Henrik gjorde det.

Men nu har jag i stället lyssnat på den som ljudbok och jag tycker att den är så bra.
Hon berättar på ett naket och ärligt sätt om hur det kan vara att leva med Bipolär sjukdom typ 2. Hon pratar om saker man inte ”får” prata om, sätter ord på känslor och upplevelse och ökar öppenheten kring psykisk ohälsa.

Och jag tycker att den här boken är mycket läsvärd.
Orkar du inte du heller läsa boken så finns den som ljudbok på BookBeat, och just nu får mina läsare lyssna en månad gratis.
Klicka här för att ta del av erbjudandet!