Jag får ofta frågan om jag har något boktips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser. Så jag tänkte tips om några, vissa har jag läst andra inte. Detta inlägg har tidigare publicerats på min gamla blogg.
Här kommer mina tips om böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 10
Carolina Lindberg har skrivit en varm, klok och insiktsfull bok om att vara förälder till tonåringar med en neuropsykiatrisk diagnos. Här varvas kunskap om autism med fakta om vad som händer fysiskt och psykiskt under tonårstiden och vilka särskilda utmaningar en tonåring med diagnos ställs inför. Hur hjälper och stöttar vi våra ungdomar? Hur hittar vi en kravnivå som är rimlig? Hur hjälper vi dem att bevara sin integritet i en social värld som inte är anpassad för allas olikheter? Och vad kan vi göra när självkänslan sviktar, hos dem och hos oss själva? Tips och råd om hur man kan förstå sin tonårings reaktioner och hitta sätt att kommunicera bättre gör boken till ett oumbärligt verktyg. Med exempel från verkligheten och ett vardagligt språk bidrar den till att minska oron och öka handlingskraften hos föräldrarna.
Har ditt barn nyligen fått någon diagnos inom autismspektrum? I boken Föräldraboken om autismspektrumtillstånd – Om att komma vidare efter diagnosen får du svar på många av de frågor som dyker upp under den första tiden med en ny diagnos. Hur kan du prata om diagnosen med barnet och omgivningen? Hur påverkas familjelivet? Vilka rättigheter finns i skolan och samhället, och vad kan man ställa för krav? Författarna delar frikostigt med sig av sina erfarenheter från habilitering, psykiatri, skola och arbetsliv med mycket kloka tankar och många talande fallbeskrivningar. Om författarna Författare är Carolina Lindberg, pedagog som arbetar med utbildning och handledning för professionella inom AST-området och Malin Valsö, leg. psykolog, som arbetar som skolpsykolog med fokus på främjande och förebyggande arbete.
Har du en elev i klassen med en kognitiv funktionsnedsättning? Kanske Asperger eller ett autismliknande drag? Förhoppningsvis kan boken Fakta om Asperger underlätta för dig. I den här boken får du en överblick över vad Asperger och AST innebär. Du får också konkreta tips om hur du kan förebygga och hantera olika situationer som kan uppstå när du umgås med barn och ungdomar med Asperger eller AST. Karin Avellan är legitimerad lärare i åk 4-9, med specialkompetens i Aspergers syndrom och AST. Sedan 2001 arbetar hon i grundskolan i Norrtälje kommun, med både helklassundervisning och stödundervisning.
Hon har en son med Aspergers syndrom, och har bred erfarenhet av att möta barn, ungdomar och vuxna med Asperger/AST både i yrkeslivet och privat.
Informationen om böckerna kommer från Bokus Tips på fler böcker kommer i ett annat inlägg. Vill du vara säker på att du inte missat något? Gilla bloggens facebooksida eller följ mig på Bloglovin.
No Comments