Här kommer mina tips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 7
Jag får ofta frågan om jag har något boktips på böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser. Så jag tänkte tips om några, vissa har jag läst andra inte. Detta inlägg har tidigare publicerats på min gamla blogg.
Här kommer mina tips om böcker om psykisk ohälsa & NPF-diagnoser del 7.
Här hittar du del 1.
Här hittar du del 2.
Här hittar du del 3.
Här hittar du del 4.
Här hittar du del 5.
Här hittar du del 6.
Psykisk ohälsa hos barn och ungdomar
Inlärningssvårigheter, beteendeproblem och psykosociala svårigheter bland barn och ungdomar har under de senaste åren fått allt större utrymme i hälsodiskussionen. Epidemiologiska undersökningar som har gjorts de senaste decennierna visar en hög frekvens av psykiska problem som utgör ett lidande för såväl barnen och ungdomarna som för deras omgivning. I Psykisk ohälsa hos barn och ungdomar ges en introduktion till de vanligaste psykiska hälsoproblemen som kan ses hos barn från spädbarnsålder till sena tonår. Boken inleds med en genomgång av barnets utveckling från foster till vuxen, varpå författaren beskriver de psykiska problem som kan uppstå under utvecklingen. Språk- och kommunikationsstörningar, sociala beteendestörningar, psykosomatiska störningar och problem i samband med missbruk av alkohol och droger är några av de områden som behandlas. Förebyggande insatser för att förhindra psykisk ohälsa finns också beskrivna. För att illustrera de olika psykiska hälsoproblemen innehåller boken ett stort antal fallbeskrivningar.
Stress och psykisk ohälsa hos unga med Autism och Aspergers syndrom
Unga med autism och Aspergers syndrom stöter på fler hinder i vardagen än andra, och de upplever också svårigheterna på ett annorlunda sätt. Obalans mellan krav och förmåga skapar lätt stress och gör dem mer utsatta för psykisk ohälsa. Boken Stress och psykisk ohälsa hos unga med autism och Aspergers syndrom innehåller många exempel på konkreta lösningar för att skapa bättre balans i vardagen samt strategier för att förebygga och hantera stress och oro. Långvarig stress utan återhämtning kan leda till svår ångest, depression och annan psykisk problematik. Boken hjälper dig att känna igen tecken och avgöra om ungdomen behöver träffa läkare. Den ger även en orientering i vart man vänder sig och hur psykiatrisk behandling kan se ut. Boken vänder sig till personal inom skolan, elevhälsan och andra verksamheter som arbetar med att stödja och vägleda ungdomar med neuropsykiatrisk problematik.
Panik-ångest & depression- Frågor och svar om våra vanligaste folksjukdomar
Kan man bli fri från panikångest? Varför blir man deprimerad? Hur går psykoterapi till? Var kan man söka hjälp? Trots att panikångest och depression är några av våra vanligaste sjukdomar vet de flesta fortfarande alldeles för lite om dem och det är lätt att känna sig handfallen när man kommer i kontakt med sin egen eller andras psykiska ohälsa. Det är då den här boken behövs. Christian Dahlström ger raka svar på de vanligaste frågorna om panikångest och depression. Efter att själv ha drabbats av båda sjukdomarna såg han behovet av att samla och sprida information om dem. Christian arbetar som copywriter och frilansskribent och är mycket aktiv på sociala medier, där han debatterar och informerar om psykisk hälsa.
1 Comment
Evahle - en blogg om psykisk hälsa
14 augusti, 2017 at 11:18Bra tips 🙂